MALZEMELER:
* Yarım kilo buğday
* 1 çay bardağı nohut
* 1 çay bardağı kuru fasulye
* 1 çay bardağı kuru üzüm
* 8 adet kuru kayısı
* 1 portakalın kabuğu( küçük küpler halinde doğranmış)
* 1 fincan kuş üzümü
* 1 çay bardağı pirinç
* 5 su bardağı şeker
ÜST SÜSLEMESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
* Yarım su bardağı susam ( tavada 3 dak kadar kavrulmuş olacak)
* Yarım su bardağı kuşüzümü
* 1 adet nar
* 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
* 1 çay bardağı toz antep fıstığı
Aşure yapımında malzeme hazırlığına 1 gece önceden başlıyoruz.Buğday'ı derin bir tencerede iyice yıkayıp üzerine 4-5 parmak geçicek şekilde su ilave ederek ocakta su kaynadıktan sonra 5 dakika daha bekleyip
kenara alıyoruz.Portakal kabuklarını küçük küpler halinde doğrayıp onu da derin kasede üzerini geçicek kadar su ekliyerek beklemeye alalım ki ertesi güne kadar acı suyu çıksın.Nohut, kuru fasulye kuru üzüm ve küp doğradığımız kuru kayısıyı da derin kaplarda ıslatalım. Bir gece önceden yapılacaklar bu kadar.
Ertesi sabah ilk işe kuru fasulye ve nohutu düdüklüde pişirerek başlıyoruz.Daha sonra suyunu iyice çeken ve patlayan buğdayımıza tekrar su ve portakal kabuklarınıda ekleyerek ocağa alıyoruz.Bu şekilde 10 dakika kaynattıktan sonra sırayla pirinç,nohut ,kuru fasulye,kuru üzüm, kayısı,en son kuş üzümü 5 dakika aralıklarla ocakta pişen buğdayımıza ilave ediyoruz.Bütün malzemelerin iyice piştiğinden emin olana kadar bir süre daha pişirilir.En son aşamada şekeri ilave etmeden aşurenin suyunu son kez kontrol ederiz,kaşık tencerede rahat hareket edicek durumda olmalı çünkü aşure soguduğunda çok katı kıvamlı olabilir.Daha sonra şekeri ilave ederek 5 dakikada bu şekilde pişirip ocaktan alalım ve sıcakken kaselere dolduralım.
Bu ölçülerle 20 kase aşure çıkmaktadır.
PÜF NOKTALARI
* Aşure pişerken çaydanlıkta sıcak su bulundurun,çünkü koyulaştıkça ilave etmeniz gerekecek.
* Süsleme işlemini aşureyi kaplara doldurduktan 10 dak sonra yapmalısınız.Sıcak iken malzemeler içine çökebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder