30 Nisan 2008 Çarşamba

ENGİNAR DOLMASI












++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Enginar sağlığa oldukça yararı olan iyi bir besindir.Her ilk baharda süren bitkinin çiçeğidir.Kandaki üre ve kolestrolü düşürür.Özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır.Faydaları yazmakla bitmez.Tam mevsimi olması itibariyle ilk yemek tarifimin bu olması izmirli biri olarak iyi bir tesadüf... İzmir de pazar tezgahlarının gelini gibidir.İzmirin muhteşem bölgesi Karaburun-Mordogan yöresi anavatanıdır.Enginarın tazeliğini anlamak için en basit ve bilinen yöntem sapından tutup çıngırak gibi sallamaktır.Elastik bir biçimde sallanması sulu ve taze olduğunu gösterir.ikinci yöntem yapraklarının uçlarının yeşil renk olmasıdır.renk değiştirmiş olması soğuk aldığını yada başka organik sorunu olduğunu gösterir.
MALZEMELER:3 adet enginar,2 adet kuru soğan,1 adet maydonoz,1 adet nane,1 adet dereotu,2 adet domates,2 su bardağı pirinç,1 çay bardağı zeytinyağı,tuz ve karabiber

Enginarları temizliyoruz,Bir kaşık yardımıyla içindeki tüylü kısmı çıkarıyoruz.Ayıkladığımız enginarı unlu limonlu suda bekletirsek kararmasını önleriz. Dıştan içe dogru yaprakların arasına hazırladığımız içi dolduruyoruz.



ZAMAN ENGİNAR ZAMANI ... BİZİM ORDA YAPMIYANI DÖVERLER:)



2 yorum:

Adsız dedi ki...

canim kardesim öncelikle siten hayirli ugurlu olsun bir izmirli oldugun nasilda belli ilk yemek tarifinin enginar dolmasi olmasindan :)bu arada enginara bayilirim tarifini en kisa zamanda bende deniycem ellerine saglik tariflerinin devamini bekliyorum...

Adsız dedi ki...

nalancım izmirde enginar dolmasını yapmayanı döverlermi dövmezlermi bilemem ama ben seni dövecem hala söz verdigin enginar dolmasini bize yapmadin:)

nermin ablan

Blog Widget by LinkWithin